Fysieke en mentale uitdaging

Voldoende beweging is de hoeveelheid beweging waarbij honden en katten fit, gezond en tevreden kunnen zijn. Het spreekt voor zich dat jonge dieren in de kracht van hun leven meer beweging nodig hebben en meer aankunnen dan oudere dieren. Behalve fysieke beweging hebben veel dieren ook baat bij mentale stimulatie. Dus niet alleen bezig zijn met hun lijf, maar ook met hun geest.

Bewegen en spelen met uw kat

U kunt bijvoorbeeld uw kat voeren door de brokjes één voor één weg te gooien, zodat hij of zij moet bewegen om te kunnen eten. Daarnaast kunnen de brokjes verstopt worden in een voerspel of een voertoren. Maar u kunt natuurlijk ook andere spelletjes doen waarbij uw kat zich moet inspannen. Als hij het uit zichzelf niet doet, moet u hem misschien een beetje helpen. Bevestig bijvoorbeeld een pluizig voorwerp aan een koordje en trek de aandacht van uw kat. Hij weet natuurlijk dat het geen muis is, maar misschien wil hij wel doen alsof hij een wilde jager is die zijn prooi besluipt. Met dit spelletje kunt u uw kat op een leuke manier een hele poos bezighouden. Ook vinden sommige katten het leuk wanneer hun speeltje of een lekkernij in een kartonnen koker zit, zoals een lege keukenrol. Zij spelen er dan net zo lang mee tot zij de buit eruit hebben gehaald. Of laat de kat zichzelf vermaken met een muisje, een pingpongballetje of een bolletje wol. Zolang hij maar beweegt. Daarnaast bestaan er speelgoed met een laser erin of automatisch bewegingsmechanisme zodat de kat ook kan spelen wanneer u van huis weg bent.

Bewegen en spelen met de hond

Veel honden houden van spelen met een balletje. Ballen zijn er in alle soorten en maten. U kunt hem hoog gooien, laag gooien of verstoppen. Het laatste kunt u het beste thuis oefenen als de hond het nog nooit eerder heeft gedaan. Verstop het balletje eerst in de tuin of binnen en laat uw hond hem zoeken. Daarna kunt u het uiteraard steeds verder uitbreiden en moeilijker maken. Het is wel belangrijk dat u de hond aanleert dat hij de bal naar u moet komen brengen.

Voor honden bestaan er spellen die mentale uitdaging bieden, zoals voerpuzzels. Daarnaast is er vulbaar speelgoed beschikbaar dat met voer gevuld kan worden, zodat de hond moeite moet doen voor zijn maaltijd. Denk hierbij aan een Kong of een snuffelmat.

 

Heb je ook een tip

Stuur hem naar ons!

Graag een naam invullen

Graag een (geldig) email invullen

Graag hier een bericht invullen