Voor veel huisdiereigenaren is het definitief afscheid nemen van het huisdier één van de moeilijkste beslissingen die ze ooit moeten nemen. Een huisdier is namelijk niet zomaar een dier, maar maakte echt onderdeel uit van het gezin. In enkele gevallen komt een dier zelf te overlijden maar in het andere geval komt euthanasie in beeld. Dit besluit neemt natuurlijk veel vragen met zich mee. Wij hopen met onderstaande informatie enkele van deze vragen te kunnen beantwoorden.

Als u twijfels heeft over het “juiste” tijdstip van inslapen mag u altijd contact met ons opnemen. Tevens hebben we hier in de praktijk een informatie-boekje over: “zijn we niet te vroeg?”. Het boekje is geschreven door een dierenarts. Het laat overpeinzingen en gedachten bij het wel of niet afscheid nemen van uw huisdier naar voren komen. Het is een hulpmiddel om tot een voor dier en mens wijs en verantwoord besluit te komen. U kunt dit boekje kosteloos ophalen in de praktijk.

Wij adviseren gezinnen met kinderen om ze mee te nemen. Zo geef je ze de kans om goed afscheid te nemen van hun vriend. Als dit niet mogelijk is,  overweeg dan uw huisdier mee naar huis te nemen zodat thuis rustig afscheid genomen kan worden.

De euthanasie, hoe gaat dit eigenlijk?

We kiezen voor een rustige en diervriendelijke methode. Dit houd in dat het dier een tweetal injecties krijgt. Eerst een narcoseprik waardoor uw dier rustig gaat slapen. Als het dier rustig slaapt krijgt hij of zij nogmaals een injectie. Deze zorgt ervoor dat het hart van uw huisdier stopt. Bij de knaagdieren duurt het vaak wat langer voor het dier is overleden. We controleren altijd of het hart definitief gestopt is.

Mogelijkheden na de euthanasie

U kunt ervoor kiezen om uw dier achter te laten op de praktijk. Wij zorgen er dan voor dat hij of zij opgehaald wordt door een medewerken van het dierencrematorium voor destructie of crematie. U kunt ook zelf uw dier naar het crematorium brengen.

Het is ook mogelijk om uw dier zelf mee naar huis te nemen om te begraven, of om hem op een dierenbegraafplaats te laten begraven. Voor meer informatie over de opties van crematie verwijzen wij u graag naar Majesta | Uitvaartzorg voor dieren.