Katten zijn vaak selectieve eters. Een voeding moet dus in eerste instantie voor de kat smakelijk zijn. Van nature eten ze variabel en meerdere kleine porties op een dag. Het beste is dan ook om dat na te bootsen. Voor katten die zichzelf niet overeten is dat het makkelijkst door altijd brokjes te laten staan. Veel katten verdelen dan zelf hun maaltijd in kleine hapjes over de dag heen. Helaas geldt dit niet voor alle katten en zijn er ook katten die van deze manier van voeren te dik worden. In dat geval is het belangrijker dat de kat een gezond gewicht houdt en zult u dus toch de kat afgepast moeten voeren. Bij voorkeur in meerdere porties over de dag heen.

Katten zijn echte jagers. Veel katten vinden het dan ook leuk om te werken voor hun voer. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden, zoals voerpuzzels, voerballetjes etc. Het is ook gemakkelijk zoiets zelf te maken. Bv door wasmachine bolletjes op een plankje te bevestigen en daar de brokjes in te gooien. Het zorgt ervoor dat ze langzamer eten, waardoor ze het beter kunnen verteren en eerder zullen stoppen met eten.

Een te zware kat kan suikerziekte ontwikkelen. Het is dus belangrijk dat uw kat een goed gewicht heeft. Is uw kat te zwaar, maar vindt u het lastig om hem af te laten vallen? Dan kunt u op de praktijk begeleiding hierbij krijgen van onze tot voedingsconsulente opgeleide paraveterinairen.