Wilt u geen nestje met uw hond? Dan is het verstandig om uw teefje te laten castreren. In de volksmond ook wel steriliseren genoemd, maar omdat de eierstokken worden weg gehaald is de juiste medische term castratie. Er zitten voordelen en nadelen aan de castratie (=sterilisatie) van de teef.
De voordelen zijn:
* geen kans meer op (ongewenste) dracht, geen loopsheid of schijndracht,
* geen kans meer op baarmoederontsteking
* sterk gereduceerde kans op borstkanker
* sterk gereduceerde kans op suikerziekte
Na iedere loopsheid maakt een teefje hormonaal gezien een dracht door. Bij sommige teefjes kun je dit ook goed zien, bij andere merk je er niets van. Maar het melkklierweefsel wordt in die periode geactiveerd. Deze herhaalde activatie zorgt voor een verhoogde kans op het ontstaan van tumoren in de melkklieren, borstkanker dus. Uit onderzoek is gebleken dat als je een teef op jonge leeftijd castreert, dat deze kans dan veel kleiner is. Zijn er echter al meer dan 4 loopsheden door gemaakt, dan heeft de castratie geen effect meer hierop.
De nadelen van castratie van de teef zijn:
*verhoogd risico op vetzucht,
*vachtverandering (mn bij sommige rassen)
*verhoogde kans op urine incontinentie (vooral bij grotere rassen en sommige risico rassen, zoals bijvoorbeeld de Ierse Setter.)
Deze nadelen kunnen soms een flinke impact hebben. Het is dus belangrijk om een goede afweging te maken of je een teefje wel of niet castreert. In het algemeen adviseren wij om 3 maanden na de eerste loopsheid te castreren. Op die manier weet je zeker dat je in het rustige stadium van de cyclus zit en verminder je de kans op urine incontinentie. Er zijn echter wel wat verschillen per ras. Bovendien is het per teefje verschillend hoe ze reageert op de loopsheid en schijndracht en dat kan ook meespelen in de keuze. Bespreek deze keuze vooraf dus goed met de dierenarts.
Voor (gezonde) reutjes geldt dat er geen medische noodzaak bestaat om te castreren. De reden om het wel te doen is dan ook meestal vanwege het gedrag. Daarnaast kunnen problemen met de prostaat of voorhuidsontsteking een reden zijn om een reutje te castreren. Het nadeel van castratie is ook bij reuen verhoogd risico op vetzucht. Daarnaast merken we dat de bespiering vaak iets minder wordt, wat een probleem kan zijn bij rassen die gevoelig zijn voor gewrichtsproblemen. Voor reuen bestaat er een zeer veilige methode om chemisch te castreren door middel van een suprelorin implantaat. Dat kan een goed alternatief zijn als castratie ivm gedrag of samen leven met een intact teefje tijdelijk nodig is.
Hebt u de keuze gemaakt om uw hond te laten castreren dan kunt u de operatie bij ons in de praktijk laten uitvoeren. Wij maken een afspraak met u op het tijdstip dat uw hond ook aan de beurt is en verdoven altijd met de eigenaar erbij. Op die manier vallen de honden rustig in slaap en hebben ze zich niet eerst in de opname al druk zitten maken. Nadat uw hond verdoofd is wordt het operatie gebied geschoren en gewassen door de assistente en wordt er een tube in de luchtpijp geplaatst. Via deze tube krijgt uw hond extra zuurstof tijdens de operatie en kunnen we uw hond met gasnarcose slapend houden. Dit is de veiligste manier van verdoving. Bovendien ligt uw hond tijdens de operatie aan bewakingsapparatuur, zoals een capnogram en pulsoxymeter. Met deze apparatuur bewaakt de assistente gedurende de hele operatie de hartslag en ademhaling. Na de operatie mag de hond uitslapen in onze opname. De assistente houdt hierbij goed in de gaten of de hond op de juiste temperatuur blijft en goed wakker wordt. Is uw hond eenmaal goed wakker dan kan hij of zij weer opgehaald worden en mag dus dezelfde dag alweer naar huis.