Allergie

Bij honden komen regelmatig allergieĆ«n voor. Met name bij gevoelige rassen zoals de Franse en Engelse  bulldog, de West Highland White terrier, de labrador en Duitse Herders. De verschijnselen variĆ«ren van enkel jeuk, tot ernstige huid- en oorontstekingen.

In hoofdlijnen kunnen we allergie opdelen in twee groepen; voedselallergie en atopie.

Voedselallergie: 
Bij een voedselallergie reageert de hond allergisch op een van de bestanddelen in de voeding, meestal een eiwit. Dit kan zich uiten in jeukklachten (oksels, liezen, buik, poten, kop en oren)maar ook in braken of diarree.
Om de diagnose voedingsallergie te stellen kan er helaas geen laboratoriumtest gedaan worden. Je kunt een voedingsallergie uitsluitend aantonen door minstens 6 weken een eliminatiedieet (uitsluitingsdieet) te voeren. Dit kan een kant-en-klaar testdieet zijn, uitsluitend op voorschrift van een dierenarts te verkrijgen of nog net iets beter is het om gedurende 6 weken zelf voor je hond te koken. Naast het eliminatiedieet mag uw hond dan ook helemaal niets anders eten , nog geen kruimeltje of kauwstaafje of droog koekje of botje. Als de klachten grotendeels of volledig verdwijnen tijdens de eliminatieperiode is de diagnose voedingsallergie zeer aannemelijk.

 

Atopie:

Bij atopie reageert de hond allergisch op stofjes uit de omgeving die contact maken via de huid en daar een allergische reactie veroorzaken met jeuk en vaak ontstekingen als gevolg. De stofjes die de allergische reactie veroorzaken noemen we allergenen en dit kunnen bijvoorbeeld diverse pollen zijn maar ook huisstofmijten, meelmijten en bijvoorbeeld huidschilfers van andere diersoorten. De jeuk zit vaak tussen de teentjes en aan de ondervoetjes maar kan ook net als bij een voedingsallergie over het hele lichaam of alleen in de gehoorgangen tot uiting komen.
Om de diagnose te stellen kan er een uitgebreide bloedtest gedaan worden eventueel aangevuld met een huidtest.