Kennelhoest of besmettelijke hondenhoest is een verzamelnaam voor voorste luchtweginfecties bij de hond. Er kunnen dan ook meerdere ziekteverwekkers een rol bij spelen.

Het vaakst zien we het parainfluenza virus en de bacterie bordetella bronchiseptica. Kennelhoest is te voorkomen dmv een vaccinatie tegen deze twee verwekkers. We adviseren deze vaccinatie alleen bij een grote kans op blootstelling, zoals meegaan met een uitlaatservice, verblijf in een pension, of deelname aan hondenshows, cursussen of wedstrijden. Is de kans op besmetting niet zo groot dan is vaccinatie ook niet noodzakelijk, omdat kennelhoest in de meeste gevallen niet zo ernstig verloopt.

De symptomen lijken een beetje op verkoudheid: niezen, hoesten, ooguitvloeiing en keelontsteking kunnen voorkomen. Het meest herkenbare symptoom is de harde, blaffende hoest, maar die hoeft dus niet altijd aanwezig te zijn bij kennelhoest. De symptomen houden meestal 1-2 weken aan. In die tijd is het belangrijk om de hond goed te ondersteunen: rust laten houden, speciale hoestsiroop geven om de keel te verzachten en het hoesten te verminderen  en geen halsband te laten dragen ivm gevoeligheid van de luchtpijp. Een behandeling met antibioticum is meestal niet nodig, het lichaam kan de ziekte zelf verslaan. Omdat het een erg besmettelijke aandoening is, is het belangrijk om met een zieke hond contact met andere honden te vermijden. Houdt de ziekte langer dan 2 weken aan of wordt de hond erg ziek, neem dan wel contact met ons op, want in zeldzame gevallen kan kennelhoest gecompliceerd worden tot een longontsteking.