Artrose is een aandoening van de gewrichten die door normale of abnormale slijtage ontstaat. Door ouderdom of overmatig gebruik (werkhonden, of sporthonden) kan het gewrichtskraakbeen slijten waardoor er een ontstekingsreactie in het gewricht ontstaat die pijn veroorzaakt. Door verkeerde aanleg van de gewrichten ( erfelijke fouten) kan er al op heel jonge leeftijd artrose ontstaan, denk hierbij bijvoorbeeld aan heupdysplasie of elleboogdysplasie.
Artrose begint als een startkreupelheid of startstijfheid met soms een dik of warm gewricht . Uiteindelijk kan het gewricht zo stijf en of pijnlijk worden dat uw huisdier de betreffende pijnlijke po(o)t(en) minder gaat gebruiken waardoor de spieren ook snel kunnen verminderen in omvang en kracht.
De diagnose is te stellen door het klinische onderzoek en vaak zijn röntgenfoto’s nodig. Op een röntgenfoto zien we in plaats van gladde gewrichtsranden onregelmatige gewrichtsranden met woekeringen van bot.
Om artrose te voorkomen helpt het om een hond gedurende zijn leven voeding van goede kwaliteit te geven en gezond te laten bewegen (warming op en cooling down, niet overmatig belasten) Dit is van belang om uw hond fit, slank en goed bespierd te laten worden.

Als er eenmaal artrose ontstaan is kunt u de beweging van de hond hierop aanpassen: vooral rechtlijnig bewegen op een vlakke bodem en niet teveel draaien en keren. (geen ballen of stokken gooien) Daarnaast kunt u met speciale voeding of voedingssupplementen de ontstekingen in de gewrichten afremmen en met natuurlijke middelen de pijn stillen. Verder helpen deze voedingsstoffen vaak om kraakbeen dat nog gezond is sterk te houden.
Mocht uw huisdier toch zoveel pijn hebben dat hij of zij minder graag wil bewegen dan ligt spierafbraak op de loer waardoor de klachten alleen maar verergeren. Om dit te voorkomen en de spiermassa zo lang en zo goed mogelijk op peil te houden is het inzetten van pijnstillende en ontstekingsremmende arthrosemedicijnen onontbeerlijk. We zien dat honden met artrose die hiervan dagelijks een onderhoudsdosering  krijgen een veel leuker en langer leven leiden dan honden die alleen bij erge pijn een pijnstiller krijgen.