Een te snel werkende schildklier ofwel hyperthyreoïdie is een probleem dat we vaak zien bij oudere katten. Het wordt veroorzaakt door een tumor in de schildklier, waardoor deze ongeremd schildklier hormoon aanmaakt. Het gaat bij de kat in bijna alle gevallen om een goedaardige tumor.

De verschijnselen zijn afvallen terwijl de eetlust meestal groot is. Ook drinkt en plast de kat vaak  meer. De vacht is meestal dof en de kat kan heel onrustig of nog ongewoon actief en speels zijn voor zijn of haar leeftijd.  De diagnose kan gesteld worden door middel van bloedonderzoek. Een te snel werkende schildklier is goed te behandelen.
Er zijn verschillende opties voor de behandeling.
 De mooiste behandeling is die met radioactief jodium. Jodium is een bouwstof voor het schildklier hormoon. Het radioactieve jodium dat met deze behandeling wordt gegeven wordt door de tumor cellen opgenomen en daardoor gaan de tumorcellen dood. Omdat de gezonde schildklier cellen geen hormoonproductie meer hebben  bij een schildkliertumor blijven de gezonde cellen leven. Daardoor is in de meeste gevallen bij deze behandeling de kat na de behandeling genezen en is er geen medicatie meer nodig. Voorwaarde voor de behandeling is dat de nierfunctie van de kat goed is.
Een andere optie is het operatief verwijderen van de tumor. Dit heeft iets meer risico omdat er geopereerd moet worden. De kans bestaat bovendien dat niet al het schildklier weefsel goed bereikbaar is met de operatie, omdat  er ook zogenaamd ectopisch schildklier tumor cellen zijn die met de operatie gemist kunnen worden (bijvoorbeeld in de borstholte). Door van te voren een scan te maken kunnen deze cellen wel opgespoord worden.
Een derde optie om een te snel werkende schildklier te behandelen is medicamenteus. Deze behandeling moet levenslang voortgezet worden. Ook hierbij zijn er verschillende opties. De eerste optie is door middel van schildklierremmende tabletjes. Na start hiervan controleren we elke 4 weken de schildklier waarde in het bloed, totdat deze normaal is. Daarna controleren we elke 6 maanden het bloed. Is tabletjes geven bij uw kat een probleem? Dan zijn er twee alternatieven. De eerste is een zalf met schildklierremmend medicijn erin. Dit medicijn wordt via de huid opgenomen en ook voor een deel via de bek als de kat zichzelf wast. De andere optie is jodium-arme voeding. Als de kat uitsluitend een voeding eet die bijna geen jodium bevat kan de schildklier simpelweg geen hormoon meer aanmaken. Belangrijk is dan wel dat de kat uitsluitend deze voeding eet. Voor gezonde katten is dit voer niet geschikt.