infectieziektes

E. Cuniculi is een parasiet die veel konijntjes zonder klachten bij zich dragen. Bij ziekte, stress of andere oorzaken voor een slechte weerstand kan de parasiet zich in het zenuwstelsel van het konijn snel vermenigvuldigen en diverse klachten geven maar geeft meestal  evenwichtsstoornissen of verlammingsverschijnselen. (achterhandslapte, incontinentie)  Omdat de parasiet lastig aan te tonen is wordt de diagnose meestal gesteld aan de hand van de verschijnselen en door andere oorzaken uit te sluiten ( bijvoorbeeld gebroken rug of middenoorontsteking)

Als we E. Cuniculi vermoeden wordt het konijn behandeld met ontstekingsremmers en fenbendazol, een antiparasitair middel. Als de behandeling goed aanslaat moet deze minimaal 4 weken voortgezet worden. Veel konijntjes herstellen goed tijdens en na de behandeling.

VHD is een virusziekte waarvan sinds kort in Nederland twee varianten voorkomen, VHD1 en VHD2. Het virus veroorzaakt bij konijnen vanaf een maand of twee leeftijd ernstige inwendige bloedingen waaraan het konijn in zeer korte tijd, soms zonder duidelijke ziekteverschijnselen, overlijdt. Het virus wordt door direct contact tussen konijnen overgebracht maar kan ook verspreid worden via mensen, kleding, voeding, schoenen, andere voorwerpen en vlooien.
Er is een combinatievaccin tegen myxomatose en  VHD 1 dat 1 x per jaar per individueel konijn toegediend kan worden en een goede bescherming biedt. Omdat VHD 2 pas sinds kort in Nederland voorkomt is hier nog geen individueel vaccin tegen. Er werd alleen in het buitenland tegen gevaccineerd bij beroepsmatige konijnenhouders. Om tegen VHD te vaccineren moeten we dus toch weer een konijnen-entspreekuur organiseren om de vaccinatie betaalbaar te houden en het vaccin beschermt ook maar maximaal 6 maanden tegen VHD2.

Myxomatose is een ziekte die erg veel voorkomt. De ziekte wordt veroorzaakt door een virus wat wordt overgedragen via muggen. Daardoor zien we een piek in het voorjaar en in het najaar, als er veel muggen zijn. De ziekte is zeer ernstig. Met intensieve behandeling lukt het soms wel om een ziek konijn te redden, maar vaak overleeft het konijn deze ziekte niet. De verschijnselen bestaan uit opzwellen van de ogen, de oren en de anus. De zwelling kan zo heftig zijn dat het konijn er benauwd van wordt. Vaak zitten de ogen dicht door de zwelling. De ziekte kan gecompliceerd worden door bacteriĆ«le infecties. De behandeling ervan is zoals gezegd niet altijd succesvol en wel zeer intensief. Daarom is voorkomen beter dan genezen! Er bestaat een goed werkend vaccin tegen myxomatose. Na vaccinatie is het konijn een jaar lang beschermd tegen deze ziekte. Jaarlijkse hervaccinatie is dus nodig.             

E. cuniculi

infectieziektes

E. cuniculi

infectieziektes

E. Cuniculi is een parasiet die veel konijntjes zonder klachten bij zich dragen. Bij ziekte, stress of andere oorzaken voor een slechte weerstand kan de parasiet zich in het zenuwstelsel van het konijn snel vermenigvuldigen en diverse klachten geven maar geeft meestal  evenwichtsstoornissen of ...

Lees meer...

Myxomatose

infectieziektes

Myxomatose

infectieziektes

Myxomatose is een ziekte die erg veel voorkomt. De ziekte wordt veroorzaakt door een virus wat wordt overgedragen via muggen. Daardoor zien we een piek in het voorjaar en in het najaar, als er veel muggen zijn. De ziekte is zeer ernstig. Met intensieve behandeling lukt het soms wel om een ziek konij...

Lees meer...

VHD of RHS (viral haemorrhagic disease of rabbit haemorrhagic syndrome)

infectieziektes

VHD is een virusziekte waarvan sinds kort in Nederland twee varianten voorkomen, VHD1 en VHD2. Het virus veroorzaakt bij konijnen vanaf een maand of twee leeftijd ernstige inwendige bloedingen waaraan het konijn in zeer korte tijd, soms zonder duidelijke ziekteverschijnselen, overlijdt. Het virus wo...

Lees meer...