De aarsmade is een veel voorkomende worm die op grond van zijn uiterlijk vaak verward wordt met de spoelworm. De aarsmade geeft eigenlijk alleen jeukklachten. Het is een witte, kleine ronde worm met een heel typisch smal uitlopend achtereind.
Levenscyclus:
Aarsmaden kennen geen kruiproute door het lichaam. Volwassen aarsmaden verblijven in de endeldarm. Als het paard slaapt of uitrust, kruipen de volwassen wormen naar buiten en leggen dan kleverige eitjes rond de anus van het paard, waarna de volwassen wormen weer terug in de endeldarm kruipen. De infectieuze eitjes vallen daarna op de weide en worden door andere paarden met het grazen opgenomen. De ontwikkeling van eitjes tot volwassen wormen duurt 4 tot 5 maanden en vindt plaats in de dikke darm.
Symptomen:
Het belangrijkste symptoom dat we zien is jeuk rond de staartbasis. De jeuk is vervelend maar verder niet bedreigend. Doordat volwassen wormen altijd in de darmen van het paard zitten en er geen kruipruimtes door het lichaam zijn, is de overlast die deze worm veroorzaakt klein. Let er wel op dat er ook andere oorzaken zijn die jeuk aan de staartbasis kunnen veroorzaken. Indien uw paard overmatig schuurt en krabt aan de staartbasis raden wij aan contact op te nemen met een dierenarts.
Diagnose:
Onder Nederlandse omstandigheden spelen aarsmaden geen grote rol. Doordat de eitjes niet in de mest worden afgezet maar op de huid rond de anus, zal er bij een mestonderzoek niet vaak eitjes worden gevonden. Er kan microscopisch onderzoek gedaan worden van het materiaal rond de anus om te bevestigen dat het om aarsmaden gaat.
Behandeling:
De effectiviteit van Ivermectine is nogal eens onvoldoende tegen aarsmaden en na behandeling kunnen deze wormen nog steeds gevonden worden.