Begin dit jaar was er een uitbraak van VHD-2 onder konijnen in Nederland. Dit is een nieuwe variant van een bekend virus, dat de ziekte Viral Haemorrhagic Disease veroorzaakt. 

VHD-1 komt al langer voor in Nederland en is één van de ziektes waartegen we standaard vaccineren. Helaas is er geen kruisimmuniteit tussen deze varianten, wat betekent dat de VHD-1 enting niet tegen VHD-2 beschermt.
Om die reden hebben we dan ook al een vaccinatie ronde gehouden met een bestaand vaccin tegen VHD-2 De vaccins tegen VHD-2 komen uit het buitenland, omdat deze ziekte in andere landen in Europa al langer voorkwam  Er is een Frans vaccin dat per konijn verpakt is en na twee toedieningen (booster na 6 weken) 6 maanden bescherming biedt. Helaas is dit vaccin voorlopig niet leverbaar, de fabrikant moet eerst de productie verhogen.

Een alternatief zijn de vaccins die geproduceerd worden in Spanje. Die zijn beschikbaar in flesjes voor 20 of 50 konijnen. Na aanprikken van zo’n vaccin blijft het maar 8 uur houdbaar. Om de kosten te verdelen moeten we daarom op 1 dag proberen om meerdere konijnen tegelijk te vaccineren. Dat vergt aardig wat planning.

Er zijn twee Spaanse vaccins beschikbaar. Eén geeft na 1 injectie 3 maanden bescherming. Met deze hebben we onze eerdere vaccinatiedagen gehouden. De ander geeft na twee toedieningen (booster na 6 weken) 6 maanden bescherming. Deze is op dit moment leverbaar via de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht .

We krijgen bij de gewone enting van konijnen regelmatig de vraag of er ook tegen de nieuwe VHD-variant gevaccineerd moet worden. Op dit moment zijn er nog steeds geen meldingen van gevallen van VHD-2 in Flevoland gemeld. Het risico lijkt dus mee te vallen. Mede daarom vaccineren wij nu nog niet standaard hiertegen. Moet uw konijn toch deze enting hebben, bijvoorbeeld omdat het tijdens vakantie in een pension moet? Dan vragen wij u om dit zeer tijdig aan te geven. We kunnen dan bij voldoende aanvragen voor de vaccinatie tegen VHD-2 weer een vaccinatiedag organiseren.