Hittestress

Als de temperatuur boven de 25 graden komt, is het eigenlijk te warm voor een paard. Normaliter past het dier zich aan de hitte aan, maar door een combinatie van factoren zoals arbeid, weinig wind en hoge luchtvochtigheid kan de lichaamstemperatuur hoog oplopen. Hierdoor kunnen processen in het lichaam verstoord raken en kunnen zelfs organen uitvallen.

 

Onder normale omstandigheden zweet een paard al snel vijftien liter per dag. Daarom is het belangrijk dat er altijd voldoende drinkwater beschikbaar is en dat het paard bij warm weer de gelegenheid heeft om in de schaduw te staan. Staat een paard binnen, dan dient het verschil tussen de binnen en buitentemperatuur niet meer dan 5 graden te zijn. Ook is het van belang om zo veel mogelijk te ventileren.

 

Een rit in de trailer op een warme dag is voor een paard flink werken, het continue balanceren vergt veel spierwerk. Duurt de reus langer dan drie uur, of langer dan twee uur in een warme omgeven, dan is een pauze nodig waarin het dier water en nat hooi tot zich kan nemen.

 

Afhankelijke van het temperament kan een paard onrustig worden van onweer, maar er zullen ook paarden zijn die nergens last van hebben.

 

Hieronder nog wat tips om het voor uw paard zo goed mogelijk te hebben tijdens de warmte:

  • Geef uw paard in de late avond/nacht of vroege ochtend weidegang in plaats van overdag in de volle zon.
  • Werk uw paard niet in het zweet, liever een paar dagen rust.
  • Koel uw paard door middel van hem of haar af te spuiten, begin van onder naar boven.
  • Let op als uw paard een lichte neus heeft, smeer deze in en gebruik een neusnetje.
  • Paarden die een dikke vacht hebben zoals bij Cushing is het verstandig om deze te scheren, hierdoor kunnen ze zich veel beter koelen.