Het gebit van een dier is mooi aangepast aan de functie. Een planten eter heeft een gebit wat goed kan malen en de kaken zijn gebouwd om heen en weer te gaan. Zo kunnen paarden, knaagdieren en konijnen gras eten en goed verteren. Door al dat kauwen slijten de tanden af, daarom zien we bij deze diersoorten een gebit wat levenslang door blijft groeien. Dit kan helaas ook voor problemen zorgen. Als de stand van de kaak niet helemaal correct is of als er op de verkeerde manier gekauwd wordt, bv door pijn, dan kunnen er haken ontstaan. Laat het gebit van uw paard daarom regelmatig controleren. Bij konijnen en knaagdieren wordt er altijd naar het gebit gekeken als uw dier slechter eet. Dat is meestal het eerste symptoom dat er haken zijn ontstaan. De haken kunnen behandeld worden door ze  weg te vijlen. Helaas is het vaak wel een terugkerend probleem. Bij konijnen met een te lange of te korte onderkaak slijten de snijtanden niet goed op elkaar af. Hierdoor kunnen er olifantentanden ontstaan. Ook hierbij moeten de tanden regelmatig geslepen worden. De tanden knippen mag nooit, want daardoor kunnen ze splijten en kan er een ontsteking in de wortelpunt ontstaan. 

Bij honden en katten krijgt gebitsverzorging ook steeds meer aandacht. En terecht, want ook uw hond of kat heeft recht op een gezond en pijnvrij gebit. Honden en katten wisselen, net zoals mensen hun melkgebit voor een volwassen gebit rond 4-6 maanden leeftijd. Het gebit is echt gemaakt om vlees te eten. De kaken kunnen alleen op en neer, een zogenaamd schaargebit. Bij het knagen op botten wordt het gebit op natuurlijke wijze schoon geschuurd. Omdat de meeste honden tegenwoordig brokken gevoerd krijgen en bovendien bij veel rassen de vorm van de schedel dusdanig is veranderd dat het gebit deze functie verloren heeft is het bij de meeste honden nodig om extra aandacht te geven aan gebitsverzorging. Er zijn vele producten op de markt die hierbij kunnen helpen, maar de gouden regel is dat poetsen het allerbeste werkt. Wilt u weten hoe u het gebit van uw hond kunt poetsen? Dan kunt u gerust een afspraak maken bij een van onze assistentes. Ook geven wij eens per jaar een workshop gebitsverzorging, dus houdt onze nieuwspagina in de gaten. 

Bij de jaarlijkse controle wordt het gebit van uw hond of kat altijd nagekeken. De dierenarts zal dan met u bespreken of een professionele gebitsreiniging nodig is. Soms is er al teveel aantasting en is het zelfs nodig om een kies of tand te trekken. In beide gevallen kunt u bij ons op de praktijk terecht voor de behandeling. Hiervoor gebruiken wij een moderne tandheelkundige unit die uitgerust is met een ultrasone scaler, high speed boor en een polijstunit. De behandeling vindt altijd plaats onder volledige narcose. Mocht het nodig zijn om rontgenfoto's van de wortels te maken dan verwijzen wij hiervoor door naar een tandheelkundig specialist.